Zimne nóżki

12402013_982963735108078_3198001342865567976_o

12465850_982965451774573_1411678846307757546_o

12491946_982963511774767_6816487515894734242_o

U mnie dziś w kuchni królują zimne nóżki. Ponawiam wpis i zachęcam do wypróbowania! Pycha!

Składniki:

5-6 stópek, nóżek wieprzowych

1 duża golonka

*można dodać także kawałek wołowiny, np. rostbefu wołowego

U mnie dziś dodatkowo 3 kolanka wieprzowe- też idealnie pasują!

 

włoszczyzna: 5 marchewek, por, 2 pietruszki, pół selera,

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

ok.10 ziaren pieprzu kolorowego

sól do smaku

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

pęczek zielonej pietruszki lub pęczek koperku- tym razem u mnie wersja z koperkiem właśnie!

cytryna

Nóżki wieprzowe oczyszczamy i razem z golonką (* i wołowiną, czy kolankami) zalewamy zimną wodą (ok.3 l wody) i gotujemy parę godzin aż mięso zmięknie (około 3,5-4) godz. Następnie wkładamy do garnka włoszczyznę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie i gotujemy jeszcze około 1/2 godz do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i wyciągamy mięso i warzywa z wywaru. Mięso oddzielamy od kości, drobno kroimy, a marchewki siekamy w półplasterki. Do wywaru wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy, a do pokrojonego mięsa dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawiając do smaku nasz ciepły wywar należy pamiętać, że w wystudzonej galarecie przyprawy będą mniej wyczuwalne, czyli doprawiając gorący wywar warto przyprawić go dosyć intensywnie.

Mięso z zieloną pietruszką mieszamy z marchewką, układamy w miseczkach, salaterkach i zalewamy naszym wywarem. Warto całość przemieszać, żeby się równo wszystko ułożyło w miseczkach.

Po wystudzeniu wstawiamy na noc do lodówki do zastygnięcia. Przed wyłożeniem na talerz zbieramy nożem tłuszcz, który przez noc się zbierze na powierzchni galarety.

Galaretę tzw. zimne nóżki podajemy skropione sokiem z cytryny ze świeżym pieczywem.

Po prostu pycha!

 

Na blogu także:

1. Galaretka drobiowo- wieprzowa- Post z dnia 04.12.2014:

Galaretka drobiowo-wieprzowa

2. Galareta wieprzowa z groszkiem i cytryną- Post z dnia 08.01.2015:

Galareta wieprzowa w nowej odsłonie- z groszkiem i cytryną

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.