Zielone szparagi i steki z rekina- Wiosna, ach to ty…

IMG_20150421_194139

IMG_20150421_194439

IMG_20150421_194614

IMG_20150421_194736

Steki z rekina:

Marynata:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z limonki

sól, pieprz świeżo mielony

Steki z rekina marynujemy w marynacie ok. pół godziny.

Zielone szparagi (obcinamy je na dole)- każdą z osobna- moczymy w oliwie z oliwek i zawijamy (u dołu) w szynkę parmeńską.

Szparagi w szynce i steki z rekina (wyjęte z marynaty) pieczemy na grillu około 15 minut.

Podajemy z jajkiem w koszulce.

Jajko w koszulce:

Składniki:

1 jajko

1 łyżka octu

sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

W garnku gotujemy wodę; gdy woda wrze dodajemy łyżkę octu (może być ocet winny) i łyżką mieszamy wodę bardzo szybko, żeby stworzyć taki wodny lej. Szybkim ruchem wlewamy w wodny lej jajko wbite uprzednio do miseczki. Gotujemy 4 minuty. Po tym czasie delikatnie wyciągamy jajko z wody przy pomocy łyżki cedzakowej, czekamy chwilkę aż woda spłynie. Gotując jajko w ten sposób uzyskujemy ścięte białko i pysznie płynne żółtko, co widać na zdjęciu. Jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym.

Do tego zdrowe orzeźwienie- czyli zdrowa woda z dodatkami – Smacznego!:)

20150421_111843

Na blogu także:

Szparagi w szynce- Post z dnia 24.11.2014:

Szparagi w szynce

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.