Wołowina pieczona w niskiej temperaturze

IMG_20150406_211619

IMG_20150402_212625

IMG_20150406_212054

IMG_20150406_211822

Wołowina pieczona w ten sposób jest naprawdę pyszna, bardzo aromatyczna! 

Składniki:

1 kg rostbefu- kupiłam 1200 g, odkroiłam „błonę tłuszczową”- często z taką tłuszczową warstwą sprzedają to mięso, po odkrojeniu rostbef ważył właśnie 1 kilogram

sól, pieprz czarny mielony, słodka papryka czerwona mielona, tymianek i rozmaryn

Mięso nacieramy dokładnie i równomiernie przyprawami, owijamy w folię aluminiową i pozostawiamy w lodówce albo na noc albo nacieramy mięso z samego rana i dopiero po pracy zabieramy się za obsmażenie i pieczenie mięsa.

Mięso w przyprawach obsmażamy z każdej strony do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Rozgrzewamy piekarnik do 80 stopni (termoobieg góra-dół) i pieczemy mięso ułożone na blaszce (bez przykrycia, w miejsce ułożenia mięsa wlewamy najpierw 2 łyżki tłuszczu z patelni. Rostbef pieczemy 4 godziny i 15 minut.

W połowie czasu pieczenia przekładamy mięso na drugą stronę.

Wołowinę podajemy albo na zimno albo na ciepło (np. z chrzanem lub sosem tatarskim). Mięso możemy pokroić w plasterki normalnej grubości, ale mięso także idealnie smakuje krojone w baaardzo cienkie plasterki! Polecam, naprawdę pycha!

Na blogu także świetny schab suszony domowej roboty- Post z dnia 20.12.2014:

Schab suszony domowej roboty

lub

smaczny, rumiany – Pieczony schab ze śliwkami- Post z dnia 21.11.2014:

Pieczony schab ze śliwkami

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

4 myśli na temat “Wołowina pieczona w niskiej temperaturze”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.