Wieprzowina po chińsku z makaronem gryczanym Soba

IMG_20170312_202732_886

IMG_20170312_202520_575

Dziś polędwiczki wieprzowe w chińskim sosie z gryczanym, chińskim makaronem Soba.

Polędwiczki kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy  odrobiną oliwy z oliwek wymieszanej z solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Warzywa smażymy razem: cebulę, czosnek, marchewkę, białą część pora, imbir… Ja dodałam także cukinię.

Osobno smażymy wieprzowinę do zarumienienia. Wszystko łączymy i wlewamy sos… Sos, który jest najistotniejszym elementem nadającym chiński smak i charakter daniu.

Proporcja jest następująca:

na 2 polędwiczki wieprzowe stworzyłam sos składający się  z soku z dwóch cytryn i z 1/2 limonki, ok. 20 łyżek sosu sojowego, wody i sporej ilości cukru (brązowego). Wody i cukru dodawałam już na bieżąco sprawdzając uzyskaną konsystencję i smak.

Chińszczyznę podałam z chińskim makaronem gryczanym.

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.