Dziś polędwiczki wieprzowe w chińskim sosie z gryczanym, chińskim makaronem Soba.
Polędwiczki kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek wymieszanej z solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Warzywa smażymy razem: cebulę, czosnek, marchewkę, białą część pora, imbir… Ja dodałam także cukinię.
Osobno smażymy wieprzowinę do zarumienienia. Wszystko łączymy i wlewamy sos… Sos, który jest najistotniejszym elementem nadającym chiński smak i charakter daniu.
Proporcja jest następująca:
na 2 polędwiczki wieprzowe stworzyłam sos składający się z soku z dwóch cytryn i z 1/2 limonki, ok. 20 łyżek sosu sojowego, wody i sporej ilości cukru (brązowego). Wody i cukru dodawałam już na bieżąco sprawdzając uzyskaną konsystencję i smak.
Chińszczyznę podałam z chińskim makaronem gryczanym.