Tuńczykowo-pomidorowe spaghetti

SONY DSC

IMG_20141111_203924

IMG_20141111_204143

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Wcześniej na blogu prezentowałam spaghetti bolognese, zapraszam- Post z dnia 10.11.2014:

Spaghetti bolognese

Dziś przedstawiam spaghetti tuńczykowo-pomidorowe. Równie dobrze smakować będzie z tym właśnie sosem tagliatelle, zatem, co kto woli…

Nasz sos będzie wspaniale pomidorowy, cudownie aromatyczny, ziołowo-czosnkowy, rybny, zatem zdrowy… Do dzieła! 🙂

Składniki (3-4 porcje):

2 puszki tuńczyka w oleju (*) (olej odsączamy)

4-5 filecików anchois (drobno kroimy)

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki (400g x 2)

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 duża cebula

gałązki świeżego tymianku

sól morska, pieprz świeżo mielony- u mnie syczuański z płatkami chilli

odrobina cukru do smaku

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki kaparów

2 łyżki czarnych oliwek

oliwa z oliwek (u mnie oliwa z rozmarynem)

natka zielonej pietruszki drobno posiekana

pomidorki koktajlowe- u mnie daktylowe hiszpańskie (przekrojone na pół)

parmezan tarty lub mielony

Na oliwie z oliwek przesmażamy cebulę z czosnkiem (lekko posolone) razem z gałązkami świeżego tymianku. Dodajemy kapary, czarne oliwki przekrojone na pół i pomidory z puszki. Dodajemy sos sojowy, całość doprawiamy do smaku solą (pamiętając o tym, że dodawane za chwilę anchois są słonawe), pieprzem i cukrem. Na samym końcu dodajemy tuńczyka, anchois, pokrojone pomidorki koktajlowe i posiekaną natkę zielonej pietruszki. Na talerzu posypujemy nasze pyszne danie parmezanem.

W międzyczasie oczywiście gotujemy nasz ulubiony makaron- u mnie Spaghetti Tricolore, czyli trzykolorowy makaron z semoliny- włoski makaron „Italiamo”.

Smacznego!

(*) możemy zastosować także tuńczyka w sosie własnym, wówczas do sosu dodajmy dodatkowo łyżkę oliwy z oliwek…

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Tuńczykowo-pomidorowe spaghetti”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.