Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowo-kokosowym

 

IMG_20150307_211327

IMG_20150307_211517

 

IMG_20150307_211714

IMG_20150307_144756

IMG_20150307_170707

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Dziś krewetki w pysznej, kremowej, miętowo- pomidorowo- kokosowej odsłonie… Zapraszam!

 

Składniki:

krewetki (u mnie białe gotowane duże- 16 sztuk)

2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej Vitasia China Lidl- pasta z trawy cytrynowej jest popularna w kuchni azjatyckiej; jej lekko cytrynowy posmak i orzeźwiający aromat imbiru doskonale podkreślają i uzupełniają smak kurczaka, czy krewetek/ owoców morza.

makaron tagliatelle (u mnie Primo Gusto „Melissa”- 100% Durum)

2 łyżki sosu sojowego

1 puszka mleczka kokosowego- 400ml (u mnie TaoTao)

1 papryka zielona

1 cukinia pokrojona w półplasterki

sezam prażony (sezam prażony na suchej patelni)

1 łyżka masła

oliwa z oliwek

3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

u mnie dodatkowo suszone plastry czosnku- oczywiście nie są niezbędne

pieprz świeżo mielony (u mnie syczuański z płatkami chilli)

2 łyżeczki cukru

posiekana natka zielonej pietruszki

1 lampka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego

3/4 szklanki wody

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (u mnie z czosnkiem)

liście świeżej mięty

ewentualnie prażony sezam (na suchej patelni)

Jeśli dysponujemy surowymi krewetkami zaczynamy od ugotowania krewetek. Do gotującej się wody wrzucamy rozmrożone krewetki argentyńskie i gotujemy je 4 minuty (są wyjątkowo duże) aż nam się ładnie zróżowieją. Krewetki odcedzamy i obieramy pozostawiając obrany odwłok z ogonkiem. Ważny jest czas gotowania krewetek, przegotowane staną się twardawe lub gumiaste.

Ja tym razem użyłam krewetek gotowanych, więc ominęłam proces gotowania; musiałam tylko obrać krewetki.

Następnie obrane krewetki posypujemy świeżo mielonym pieprzem, lekko polewamy oliwą z oliwek, „nacieramy” 3-4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę; dodajemy liście świeżej mięty i całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową- widoczne na fotce; wkładamy na lodówki na min. godzinę. Czym dłużej tym lepiej- krewetki wspaniale przejdą czosnkowym aromatem.

Na rozgrzanym maśle z niewielką domieszką oliwy przesmażamy cukinię. Dodałam także łyżkę suszonych plasterków czosnku i 2 łyżki sosu sojowego. Następnie dokładamy na patelnię pokrojoną w plasterki paprykę. Wlewamy wodę, białe wino i gotujemy parę minut aż warzywa zmiękną, a alkohol odparuje. Dodajemy pomidory, pastę z trawy cytrynowej, a potem cukier do smaku. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę.

Ugotowane i obrane (czekające w lodówce, zamarynowane) krewetki dodajemy razem z listkami mięty do naszego sosu, wszystko razem gotujemy 2 minuty i tak przyrządzonym krewetkowym sosem polewamy ugotowany, ciepły makaron tagliatelle.

Danie podajemy posypane natką zielonej pietruszki i ewentualnie prażonym sezamem.

Na blogu także następujące krewetkowe inspiracje:

1. Krewetki tygrysie z warzywami- Post z dnia 07.11.2014:

Krewetki tygrysie z warzywami

2. Krewetki argentyńskie- Post z dnia 27.10.2014:

Krewetki argentyńskie

3. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 12.11.2014:

Tagliatelle z krewetkami

4. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 06.11.2014:

Tagliatelle z krewetkami

5. Zapiekane muszle w pomidorach (z krewetkami)- Post z dnia 01.11.2014:

Zapiekane muszle w pomidorach

6. Krewetkowa delicja- Post z dnia 30.11.2014:

Krewetkowa delicja

7. Krewetki w porowo-imbirowym klimacie- Post z dnia 14.11.2014:

Krewetki w porowo-imbirowym klimacie

8. Krewetki w mleku kokosowym- Post z dnia 01.03.2015:

Krewetki w mleku kokosowym

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.