Szparagi na maśle

IMG_20150515_211808

IMG_20150515_215102

IMG_20150515_171439

Uwielbiam zielone szparagi- ich delikatny, wiosenny smak, lekko groszkowy- ich zapach i smak kojarzy mi się bowiem z młodym, surowym zielonym groszkiem -dzieciństwa smak!

Zielone szparagi są szybkie w przygotowaniu, gdyż nie trzeba ich obierać. Szparagi myjemy, chwytamy przy końcówce i odłamujemy zdrewniałe, jasne końce. Pękną same dokładnie w tym miejscy, gdzie kończy się twarda część. 

Szparagi układamy na patelni, wlewamy wodę max. do połowy wysokości, lekko wodę solimy i całość gotujemy parę minut pod przykryciem- około 5 minut. Potem dodajemy 2 łyżki masła i gotujemy chwilę bez przykrycia do odparowania wody. PYCHA! I samo zdrowie!

Szparagi wspaniale smakują posypane parmezanem. Dziś podałam posypane serem szafran i kolorowym pieprzem w towarzystwie wyśmienitych steków.

Na blogu- szparagowo:

1. Zielone szparagi i steki z rekina- Wiosna, ach to ty…- Post z dnia 21.04.2015:

Zielone szparagi i steki z rekina- Wiosna, ach to ty…

2. Szparagi w szynce- 24.11.2014:

Szparagi w szynce

3. Zupa szparagowa- Post z dnia 10.05.2015;

Zupa szparagowa

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl w temacie “Szparagi na maśle”

  1. Musze sie wam pochwalić w końcu zrzucilam wage – 5 kilogramow.

    Przeszukałam chyba caly polski internet zeby znalezc coś na odchudzanie i
    znalazlam. Wygoglujcie sobie: xxally radzi jak szybko schudnąć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.