Sos z szynki i łopatki z pieczarkami

IMG_20150324_223009

Składniki:

1 kg szynki- pokrojonej w kostkę

1/2 kg łopatki- pokrojonej w kostkę

2 cebule pokrojone w kostkę

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

2 l rosołu (bulionu, wywaru warzywnego lub mięsnego, u mnie drobiowy rosół)

3 młode marchewki pokrojone w talarki

250-300 g pieczarek pokrojonych w plasterki

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

drobno posiekany koperek lub natka zielonej pietruszki

olej do smażenia

sól, pieprz do smaku

Dotychczas na blogu omawiałam technikę gotowania rosołu, prezentowałam także recepturę na „rosół inaczej w orientalnej nucie”, a także umieściłam przepis na „Rosół z klopsikami/ mięsnymi gałkami o tradycyjnym smaku

– Wszystko znajdziecie w Poście z dnia  07.11.2014:

Rosół

Dlatego dziś nie będę opisywać już całej procedury gotowania rosołu- jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcam do zapoznania się z wcześniej podanym wpisem.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i chwilę smażymy razem. Całość przekładamy do garnka. Następnie podsmażamy mięso i przekładamy do garnka z cebulą i czosnkiem. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki i także dodajemy do naszego garnka.

Zalewamy całość bulionem/ rosołem i gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną (rozpuszczoną w zimnej wodzie). Na koniec dodajemy koperek lub natkę zielonej pietruszki.

Sos wspaniale smakuje podany z buraczkami lub z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi.

Pycha!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.