Sos winny

IMG_20161106_194438

IMG_20161106_180539

IMG_20161106_180427

IMG_20161106_194846

Sos z czerwonego wina- U mnie podany do steka z pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

150-200 ml wina czerwonego półwytrawnego

1 łyżka zimnego masła

1 łyżka masła klarowanego

2-3 listki laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

2 ziarenka jałowca

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka sosu worcestershire

2 gałązki świeżego rozmarynu

sól morska i cukier do smaku

 

Masło klarowane rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, dodajemy gałązki świeżego rozmarynu, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i jałowca. Wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia aż alkohol wyparuje. Dodajemy ocet balsamiczny, sos worcestershire,  gotujemy ok. 1/2h aż się wszystkie składniki połączą, a sos się odpowiednio zredukuje. Na koniec wyjmujemy z sosu wszystkie „przyprawy”, doprawiamy nasz sos do smaku cukrem i solą morską, a następnie dodajemy zimne masło w celu zagęszczenia sosu.

Smacznego!:)

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.