Śledź w śmietanie (w jogurcie)

2014-11-21 23.35.28

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Tradycyjne danie polskiej kuchni, w tym także w wielu polskich domach danie świąteczne, to śledź w śmietanie z ziemniakami w mundurkach.

Ja proponuję i przedstawiam Wam prosty przepis na przepysznego śledzia w jogurcie naturalnym z tartymi jabłkami, z cebulką, sokiem z cytryny i pieprzem, a także ziemniakami w mundurkach.

Składniki:

4-5 płatów śledziowych (matias’y solone)- płaty rybne moczymy w zimnej wodzie, gdyż zazwyczaj są zbyt intensywnie słone; parokrotnie wodę zmieniajac, aż uzyskamy smak śledzi, który nam odpowiada,

2 jabłka (obrane i tarte na tarce o dużych oczkach)

1 cebula drobno posiekana

sól morska, pieprz kolorowy świeżo mielony

1/2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego

odrobina cukru do smaku

1 duży jogurt naturalny (lub śmietana)- u mnie jogurt naturalny Bakoma gęsty 390g

ziemniaki w mundurkach, czyli ze skórką- gotujemy całe, nieobrane, dobrze umyte ziemniaki z odrobiną soli do miękkości

Ryby kroimy na mniejsze kawałki i wszystkie składniki ze sobą łączymy, a mianowicie mieszamy śledzie z tartymi jabłkami, posiekaną cebulą, jogurtem naturalnym, doprawiamy całość do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Podajemy z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Smacznego!

Na blogu także tatar śledziowy- Post z dnia 30.10.2014:

Tatar śledziowy

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.