Skrzydełko, czy nóżka… Pieczone, rumiane udko

IMG_20160423_203140

Przedstawiam dziś fajny patent, żeby uzyskać przepyszne pieczone udka/ podudzia z wyśmienicie chrupiącą skórką o przepięknej, rumianej barwie… Po prostu niebo w gębie!

Składniki:

4-6 udek

2 łyżki klarowanego masła (*)

Marynata:

2 łyżki oleju

1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej mielonej

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki pieprzy cayenne

1 łyżeczka soli

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Stworzoną marynatą nacieramy nasz drób, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy mięso do lodówki na parę godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg góra-dół). W międzyczasie rozpuszczamy masło klarowane. Uda układamy na blaszce na papierze do pieczenia, polewamy uda rozpuszczonym masłem i pieczemy ok. 55 minut. W trakcie pieczenia polewamy uda roztopionym tłuszczem.

Pieczone uda podałam dziś z puree ziemniaczanym z kiełkami słonecznika i listkami świeżej bazylii.

Smacznego, pycha!:)

(*) Jeśli nie dysponujecie gotowym masłem klarowanym, albo nie chcecie stosować gotowego produktu, wolicie przyrządzić masło klarowane własnej, domowej roboty, to podpowiedź znajdziecie moi kochani tutaj, pod linkiem w przepisie na jagnięcinę z miętą i tymiankiem- z resztą szczerze polecam:

Jagnięcina z miętą i tymiankiem

A do obiadu lampka wina różowego półwytrawnego prosto z Bawarii- rewelacja!:)

13041342_1057174421020342_4411556463190052044_o

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.