Skórki ziemniaków pieczone z pieczarkami i boczkiem

IMG_20141031_205508

SONY DSC

SONY DSC

Dziś przedstawiam skórki ziemniaków pieczone z pieczarkami i boczkiem. Są naprawdę pyszne- Zatem polecam!

 

Składniki:

500 g pieczarek

śmietana 12% duża

2 cebule drobno posiekane

2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone

boczek wędzony 20-30 dag

sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

drobno pokrojony koperek i szczypiorek

olej do smażenia

 

ziemniaki dobrze umyte (5 sztuk)

 

Na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulę, czosnek i boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodajemy wcześniej pokrojone pieczarki. Smażymy tak długo, żeby woda z grzybków mogła swobodnie odparować. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wlewamy śmietanę, intensywnie mieszamy i dodajemy drobno posiekany koperek i szczypiorek.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie około 45 minut. Studzimy i kroimy je wzdłuż na pół zdecydowanym ruchem, żeby nie uszkodzić skórki. Wydrążamy (bardzo delikatnie i starannie) miąższ ze środka i nasze ziemniaczane skórki napełniamy wcześniej przygotowanym pieczarkowo-śmietanowym sosem.

Ziemniaczane połówki napełnione sosem boczkowo-pieczarkowym układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dól termoobieg). Pieczemy 15-20 minut.

Pycha!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

3 myśli na temat “Skórki ziemniaków pieczone z pieczarkami i boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.