Schabowy moczony w mleku i cebuli

IMG_20151206_181738

Prawdziwy polski, soczysty, chrupiący, po prostu boski schabowy– to po pierwsze kawałek schabu z kością, moczony w mleku z cebulą i w panierce (jajko+bułka tarta) smażony na rozgrzanym smalcu.

Schab należy potłuc tłuczkiem i zamoczyć w mleku z cebulą pokrojoną w piórka (kotlety zalałam mlekiem tak, żeby przykryć całe mięso i dodałam pokrojone cebule). Proporcja jest następująca; na (0,75-1) litr mleka- 2 cebule. Wstawiamy do lodówki na parę godzin (3-4 godziny). Po tym czasie wyciągamy nasze mięso, doprawiamy solą, mielonym pieprzem czarnym, ja stosuję jeszcze czosnek granulowany. Panierujemy. Najlepiej tylko w jajku i bułce tartej (bez mąki). Smażymy na rozgrzanym smalcu- u mnie naturalny smalec gęsi.

Pycha!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.