Ryba po grecku

IMG_20161230_204102

IMG_20161230_203756

Składniki:

1 kg ryby ( np. morszczuk, mintaj, dorsz)- filety

3 cebule pokrojone w piórka

4 marchewki

3 pietruszki

1 seler

200 ml koncentratu pomidorowego

olej

mąka do panierowania ryby

0,5 l wody lub bulionu

3 laurowe liście

3 ziarna ziela angielskiego

sól, odrobina cukru do smaku

Marchewki, pietruszki i seler trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule podsmażamy na oleju, dodajemy starte warzywa, smażymy parę minut, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i całość zalewamy wodą. Dusimy razem do miękkości, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy i całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru.

Rybki kroimy na drobniejsze kawałki, solimy, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Ryby przekładamy wcześniej przygotowanymi warzywami.

Pozostawiamy do schłodzenia. Pycha i samo zdrowie:) Smacznego!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.