Risotto z małżami i serem pleśniowym

IMG_20150719_200752.1

IMG_20150719_171609.1

IMG_20150719_200921.1

20150719_202838.1

Składniki: (proporcje na dwie porcje widoczne na fotce)

małże- u mnie małże nowozelandzkie mrożone (1 opakowanie)

1 szklanka ryżu do risotto- (ryż widoczny jest na fotce)

posiekana natka zielonej pietruszki

2 cebule

5 ząbków czosnku

1 szklanka białego wina półwytrawnego

1 łyżka sosu sojowego

100g sera pleśniowego- u mnie lazur błękitny

sól i odrobina cukru do smaku

oliwa z oliwek

Małże rozmrażamy. Następnie wrzucamy je do gotującej się wody i gotujemy je 5 minut. Małże wyciągamy z wody. Wody nie wylewamy.

Na patelni na oliwie podsmażamy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy ryż, chwilę razem smażymy i wlewamy białe wino. Po krótkiej chwili dodajemy szklankę wody, w której gotowały się małże. Ryż cały czas mieszamy. Tak gotujemy ryż około 20 minut systematycznie dolewając tej wody. W sumie podczas całego procesu gotowania ryżu dolejmy około 3 szklanek wody. W międzyczasie dodajemy także sos sojowy, odrobinę cukru i soli do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony ser pleśniowy, intensywnie całość mieszamy. wrzucamy do ryżu ugotowane wcześniej małże i posypujemy nasze risotto natką zielonej pietruszki.

Pycha!

Na blogu także:

Mule w cydrze- Post z dnia 29.10.2014:

Mule w cydrze

Tagliatelle z krewetkami, omułkami i pietruszkowym pesto- Post z dnia 27.04.2015:

Tagliatelle z krewetkami, omułkami i pietruszkowym pesto

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.