Puree z bobu

IMG_20150721_193229.1

IMG_20150721_193637.1

Składniki:

bób

1 łyżka soku z cytryny

duża łyżka masła

ewentualnie łyżka śmietany

sól, pieprz świeżo mielony

świeże listki mięty

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i obieramy. Dodajemy sok z cytryny, odrobinę ciepłego, rozpuszczonego na patelni masła (ewentualnie odrobinę śmietany- ja z tego zrezygnowałam). Tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem całość rozdrabniamy i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Możemy dodać także listki mięty- świetne połączenie! Polecam, przepyszne! I samo zdrowie!

Na blogu także inne bardzo smaczne i ciekawe propozycje puree, zapraszam!:

1. Musztardowe puree- Post z dnia 19.01.2015:

Sałatka z mango i musztardowe puree (do rib-eye steak)

2. Kalafiorowe puree- Post z dnia 09.12.2014:

Kotlety jagnięce z kalafiorowym puree z pomidorowo-miodowym sosem

3. Puree z zielonego groszku- Post z dnia 01.11.2014:

Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Puree z bobu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.