Pulpety z limonką

IMG_20150412_173907

IMG_20150412_174150

20150412_173242

Dziś prezentuję bardzo smaczne i aromatyczne: Pulpety z limonkową skórką.

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (u mnie  mielone z szynki)

100 g ugotowanego ryżu (1 torebka)

1 łyżeczka majeranku

skórka starta z jednej limonki

1 jajko

sól, świeżo mielony pieprz

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

bulion/ rosół z marchewką pokrojoną w plasterki (*)

świeży, posiekany koperek

śmietana 12% i odrobina mąki do zabielenia i zagęszczenia sosu

(*) u mnie rosół drobiowo-wołowy- widoczny na fotce- powstał z połowy kurczaka i 300 g rostbefu wołowego.

Dotychczas na blogu omawiałam technikę gotowania rosołu, prezentowałam także recepturę na „rosół inaczej w orientalnej nucie”, a także umieściłam przepis na „Rosół z klopsikami/ mięsnymi gałkami o tradycyjnym smaku

– Wszystko znajdziecie w Poście z dnia  07.11.2014:

Rosół

Dlatego dziś nie będę opisywać już całej procedury gotowania rosołu- jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcam do zapoznania się z wcześniej podanym wpisem.

Ugotowane marchewki z rosołu pokroiłam w plasterki/ półplasterki dodałam z powrotem do zupy. Tego dnia przygotowywałam także jednocześnie glazurowane mini-marchewki- http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/mini-marchewki-glazurowane-z-cynamonem-i-limonka/

Część ugotowanych mini-marchewek dodałam do rosołu. Mamy zatem ugotowany rosół z marchewką. (Gotowałam rosół dzień wcześniej; z wystudzonego rosołu mogłam swobodnie zebrać i wyrzucić tłuszcz, który zgromadził się na powierzchni). 

Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, majerankiem i skórką z limonki  i naszą mieszankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kulki mięsne.

Gotowe pulpety wrzucamy do gotującego się rosołu; na mniejszym ogniu gotujemy je około 5-8 minut. Rosół z pulpetami zabielamy i zagęszczamy mąką i śmietaną, dodajemy koperek i pyszne danie gotowe! Wyśmienity, zabielany sos z pulpetami z limonką może cieszyć już nasze podniebienie! 

Dania na blogu także wzbogacone smakiem soku z limonki:

1. Przepyszne mini-marchewki z limonką i cynamonem- Post z dnia 11.04.2015:

Mini-marchewki glazurowane z cynamonem i limonką

2. Śledzie solone w cytrusowej marynacie- Post z dnia 23,12.2014:

Śledzie solone w cytrusowej marynacie z pomarańczami, czerwoną cebulą i żurawiną

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.