Pozdrowienia z Bawarii cz.II

IMG_20150211_232348

IMG_20150211_233052

IMG_20150212_000428

IMG_20150211_234815

IMG_20150211_235013

IMG_20150212_000740

Wczoraj odwiedziliśmy restaurację Frankenfarm w Himmelkron- Bawaria-Górna Frankonia: Dworek, gospoda Frankenfarm w Himmelkron, z własną masarnią/ bardzo klimatycznie i wyjątkowo smacznie…

Jadłam przepyszne danie; byłam naparawdę zachwycona! – Gaensebrust mit Blaukraut und Kloessen/ pierś z gęsi (rozpływająca się w ustach) z czerwoną kapustą (na ciepło) i kluskami (wyśmienitymi, własnej roboty, typowo frankońskimi), a mój mąż oczywiście Wiener Schnitzel :)) / Frankenfarm w Himmelkron, niedaleko Bad Berneck

Zwiedzaliśmy okoliczne miasta: Kulmbach i Bayretuth. Największe wrażenie zrobił na nas zamek w Kulmbach- zamek Plassenburg- to podobno jeden z najbardziej imponujących zamków w Niemczech; dawna rezydencja frankońskich Hohenzollernów.

– Kolejna fotka: „Na zamkowym dziedzińcu”- (zamek ten przedstawia podobno modelową budowę twierdzy)/ wieża w remoncie

– Zamkowe uliczki przemierzamy o zmroku…

– Na zamkowych tarasach- wspaniały punkt widokowy, przepiękna panorama miasta Kulmbach

 

Na blogu następujące gęsie inspiracje, zapraszam:

 

1. Pieczona gęś faszerowana- Post z dnia 28.10.2014:

Pieczona gęś faszerowana

 

2. Gęś pieczona- Post z dnia 28.10.2014:

Pieczona gęś

 

3. Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu- Post z dnia 31.10.2014:

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

 

4. Gęsi smalec z jabłkami- Post z dnia 03.11.2014:

Gęsi smalec z jabłkami

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.