Placuszki cukiniowe

53450168_2552191001518669_6947568866427928576_o

Wcześniej już proponowałam na blogu przepis na placki z cukinii, zapraszam:

http://smakiszczescia.pl/category/przystawka/

Dziś prezentuję zmodyfikowany przepis, śmiem twierdzić, że ta wersja jest jeszcze smaczniejsza, bardziej wilgotna, gdyż wzbogacona odrobiną mleka. Dodałam także mąkę kokosową, co gwarantuje lekko słodkawą nutkę i na pewno zdrowsze wydanie placków. Choć jeśli nie mamy w posiadaniu takiej wyszukanej mąki, może być każda inna…

Składniki (porcja dla dwóch osób):

2 cukinie- tarte na grubych oczkach

1 cebula również starta

1/2 szklanki mąki kokosowej

1 jajko

1/2 łyżeczki soli,

1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego,

szczypta curry

zielona pietruszka drobno posiekana lub koperek

odrobina mleka

Placki ułożone na papierze do pieczenia piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Potem przełożyłam je na drugą stronę i piekłam kolejne 10 minut. Placki podajemy z jogurtem naturalnym i wędzonym łososiem.

Smacznego!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.