Piersi z kaczki z sosem pomarańczowo-morelowym z pieczonymi ziemniakami

IMG_20150418_190551

IMG_20150418_190314

 

Piersi z kaczki

Składniki:

piersi z kaczki (2 sztuki)

1 łyżka majeranku

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

pieprz świeżo mielony (u mnie kolorowy), sól morska

Dziś proponuję odmienną recepturę na przygotowanie piersi z kaczki od wcześniejszej zamieszczonej na blogu- linki poniżej. W skrócie można powiedzieć, że przepisy różnią się kolejnością marynowania mięsa.  

Piersi z kaczki nacinamy w paru miejscach na skórze (nie uszkadzając mięsa pod skórą).

Suchą patelnię rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury i najpierw 8 minut smażymy piersi od strony skóry (bez przykrycia).

Następnie mięso należy zdjąć z patelni, zlać tłuszcz, który się nam wytopił z kaczej skóry i rzucić mięso ponownie na gorącą patelnię drugą stroną także na 8 minut.

Podsmażone z obu stron piersi z kaczki odkładamy na parę minut, żeby mięso „odpoczęło”. Następnie robimy marynatę- połowa tłuszczu otrzymanego podczas smażenia piersi z kaczki mieszamy z majerankiem, odrobiną soli i pieprzu i czosnkiem.

Usmażone mięso nacieramy marynatą z obu stron, zawijamy w aluminiową folię i odstawiamy na 1,5-2 godziny.

Piersi z kaczki (zdejmujemy marynatę od strony skórki, marynatą polewamy ziemniaki przed ich pieczeniem (*)) wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg góra, dół, najpierw do zimnego piekarnika na sam dół wstawiłam pojemnik z zimną wodą, żeby uzyskać w ten sposób odpowiednią wilgotność we wnętrzu piekarnika, a tym samym w rezultacie soczystą, niewysuszoną kaczkę).

Mięso pieczemy bez przykrycia 30-32 minuty.

Pieczone ziemniaki:

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy 20 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przekładamy do naczynia do zapiekania. Ziemniaki polewamy marynatą:

1 łyżka oliwy z oliwek

odrobina papryki czerwonej słodkiej mielonej, tymianek, pieprz świeżo mielony kolorowy.

(*) Polałam także ziemniaki marynatą zdjętą ze skóry piersi z kaczki.

Tak przygotowane ziemniaki pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni – termoobieg góra-dół. Uwzględniając czas pieczenia kaczki i ziemniaków, wstawiłam ziemniaki do piekarnika dwie minuty po włożeniu piersi z kaczki.

Upieczone ziemniaki posypałam drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem.

Sos pomarańczowo-morelowy

Składniki:

100 g suszonych moreli

sok z 2 pomarańczy

starta skórka z jednej pomarańczy

1/2 łyżeczki (płaskiej) cynamonu

1/2 łyżki miodu

1 łyżeczka rozmarynu

Morele kroimy w paski i razem z pomarańczową skórką zalewamy wszystko sokiem z pomarańczy. Pozostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie zagotowujemy całość, dodajemy miód, cynamon i rozmaryn i na małym ogniu gotujemy 20 minut aż morele staną się miękkie.

Pyszne danie jest gotowe!

Kaczka na blogu, zapraszam!:

1. Piersi z kaczki glazurowane w syropie klonowym- Post z dnia 27.20.2014:

A dokładniej- piersi z kaczki glazurowane w klonowym syropie z jabłkami z tymiankiem i rozmarynem z pieczonymi ziemniakami:

Piersi z kaczki glazurowane w syropie klonowym

2. Piersi z kaczki z wiśniowym sosem– Post z dnia 21.03.2015:

Piersi z kaczki z wiśniowym sosem

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.