Mule z krewetkami na winie z oregano

IMG_20150315_202822

 

Dobry komentarz padł pod tym wpisem na moim instagramie- „Samo szczęście na talerzu” – to fakt!:) 

Składniki:

Mule (u mnie mrożone 500 g)

krewetki (u mnie białe gotowane duże- 16 sztuk)

2 lampki wina białego wytrawnego lub półwytrawnego

2-3 łyżki masła

świeże oregano

czosnek- 3-4 ząbki przeciśnięte przez praskę

2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki

sos sojowy do smaku

pieprz świeżo mielony

Jeśli dysponujemy surowymi krewetkami zaczynamy od ugotowania krewetek. Do gotującej się wody wrzucamy rozmrożone krewetki argentyńskie i gotujemy je 4 minuty (są wyjątkowo duże) aż nam się ładnie zróżowieją. Krewetki odcedzamy i obieramy pozostawiając obrany odwłok z ogonkiem. Ważny jest czas gotowania krewetek, przegotowane staną się twardawe lub gumiaste.

Ja tym razem użyłam krewetek gotowanych, więc ominęłam proces gotowania; musiałam tylko obrać krewetki.

Następnie obrane krewetki posypujemy świeżo mielonym pieprzem, lekko polewamy oliwą z oliwek, „nacieramy” 3-4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę; dodajemy liście świeżego oregano i całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową- widoczne na fotce; wkładamy na lodówki na min. godzinę. Czym dłużej tym lepiej- krewetki wspaniale przejdą czosnkowym aromatem.

Na rozgrzanym maśle przesmażamy plasterki czosnku, dodajemy mule, wlewamy wino, dodajemy oregano i sos sojowy. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania alkoholu. Po paru minutach dodajemy krewetki z czosnkiem, gotujemy razem 3 minuty i całość serwujemy ze świeżym pieczywem lub gorącą, zarumienioną bagietką lub ciabattą- Post z dnia 09.11.2014:

 http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/ciabatta/

Na blogu także: Mule w cydrze- Post 29.10.2015:

Mule w cydrze

Na blogu także następujące krewetkowe inspiracje:

1. Krewetki tygrysie z warzywami- Post z dnia 07.11.2014:

Krewetki tygrysie z warzywami

2. Krewetki argentyńskie- Post z dnia 27.10.2014:

Krewetki argentyńskie

3. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 12.11.2014:

Tagliatelle z krewetkami

4. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 06.11.2014:

Tagliatelle z krewetkami

5. Zapiekane muszle w pomidorach (z krewetkami)- Post z dnia 01.11.2014:

Zapiekane muszle w pomidorach

6. Krewetkowa delicja- Post z dnia 30.11.2014:

Krewetkowa delicja

7. Krewetki w porowo-imbirowym klimacie- Post z dnia 14.11.2014:

Krewetki w porowo-imbirowym klimacie

8. Krewetki w mleku kokosowym- Post z dnia 01.03.2015:

Krewetki w mleku kokosowym

9. Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowo-kokosowym- Post z dnia 07.03.2015:

Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowo-kokosowym

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.