Kurczak pieczony z curry, cytryną i rozmarynem


2014-11-10 14.45.38

2014-11-10 14.45.11

 

Wcześniej na blogu prezentowałam następujące receptury na kurczaka, zapraszam i polecam:

1. Kurczak na soli- Post z dnia 03.11.2014:

Kurczak na soli

2. W przyprawie barbeque- Post z dnia 27.10.2014:

W przyprawie „barbeque”…

 

Dziś przedstawiam przepis na kurczaka pieczonego doprawionego curry z cytryną i świeżym rozmarynem. 

 

Składniki:

udka (lub podudzia) i skrzydełka z kurczaka

czosnek przeciśnięty przez praskę albo czosnek granulowany

sól, przyprawa curry

1-2 cytryny pokrojone w grubsze plastry

świeże listki rozmarynu

olej

 

Mięso nacieramy niewielką ilością oleju i przyprawiamy solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub granulowanym i curry, dzięki czemu uzyskamy przepiękna barwę upieczonej skórki.

Doprawionego kurczaka wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, żeby całość równomiernie przeszła przyprawami.

Następnie mięso wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg góra-dół) na naoliwionej blaszce. Na kurczaku układamy plastry cytryny i liście rozmarynu. Pieczemy około 30-40 minut.

Kurczak pieczony doskonale smakuje z ananasem lub brzoskwiniami.

Smacznego!

 

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.