Kurczak na soli

2014-08-31 20.33.56

Dziś zaprezentuję wspaniały sposób pieczenia kurczaka- beztłuszczowo na soli, dzięki czemu upieczone mięso będzie bardzo soczyste i w smaku będzie przypominać kurczaka grillowanego, polecam!

Jako ogromną zaletę uważam bezproblemowe czyszczenie po pieczeniu na soli naczynia żaroodpornego; nie mamy żadnego przypalonego, zaschniętego tłuszczu do skrobania!:))

Składniki:

kurczak- (u mnie kurczak zagrodowy z naturalnego, tradycyjnego, rodzinnego chowu, karmiony tylko paszami roślinnymi, bez GMO).

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

curry, cynamon, sól

1 kg soli kamiennej

2 jabłka (obrane, pokrojone w ósemki)

Kurczaka nacieramy z wierzchu i od środka czosnkiem, curry i cynamonem. Lekko solimy go naprawdę niewielką ilością soli; faszerujemy jabłkami i zawijamy w folię aluminiową, wkładamy na godzinę do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (termoobieg góra-dół). Do naczynia żaroodpornego nasypujemy 1 kg soli i na niej układamy naszego wcześniej przyprawionego kurczaka (kładziemy go „na plecach”- piersiami do góry).

Kurczaka pieczemy 1,5 godz. Nie musimy go przewracać na drugą stronę.

Uzyskamy w ten sposób doskonale przyprawione (odpowiednio nasolone w całości), soczyste mięso upieczone bez dodatkowego tłuszczu z pysznymi, soczystymi jabłkami w środku.

Pycha!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.