Krewetkowo po japońsku

IMG_20160312_214041

IMG_20160312_213933

IMG_20160312_213827

dav

IMG_20160312_152947

Składniki:

450 g krewetek obranych gotowanych

2 cebule

1 cukinia pokrojona w półksiężyce

4 ząbki czosnku pokrojone w plastry

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki sosu sojowego

azjatycka mieszanka przypraw-  Livity azjatico sel du chef

sól morska, pieprz świeżo mielony- u mnie syczuański z płatkami chilli, cukier do smaku

2 szklanki białego wina półwytrawnego (zazwyczaj) – dziś wyjątkowo wina nie dodawałam

1 szklanka wody

olej

4 łyżki masła

olej sezamowy

pomidorki koktajlowe przekrojone na pół

posiekana natka zielonej pietruszki

makaron japoński udon- pszenne wstążki

Krewetki posypujemy świeżo mielonym pieprzem, azjatycką mieszanką przypraw, lekko polewamy je olejem sezamowym, dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę i całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową; wkładamy na lodówki na min. godzinę.

Na rozgrzanym oleju z masłem przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy cukinię i razem całość smażymy. Wlewamy wino, wodę, dodajemy sos sojowy, odrobinę cukru do pokreślenia smaku, doprawiamy nasz sos solą do smaku. Następnie dodajemy nasze krewetki, które w lodówce przeszły już przyprawami. Całość gotujemy i na koniec dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe i natkę zielonej pietruszki.

Ugotowany makaron udon podajemy z krewetkowym sosem. Pycha!

Oto krewetkowe wariacje na moim blogu:

1. Krewetki w porowo-imbirowym klimacie- Post z dnia 14.11.2014:

Krewetki w porowo-imbirowym klimacie

2. Krewetki tygrysie z warzywami- Post z dnia 07.11.2014:

Krewetki tygrysie z warzywami

3. Krewetki argentyńskie- Post z dnia 27.10.2014:

Krewetki argentyńskie

4. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 12.11.2014:

Krewetki argentyńskie

5. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 06.11.2014:

Tagliatelle z krewetkami

6. Krewetkowa delicja- Post z dnia 30.11.2014:

Krewetkowa delicja

7. Krewetki w mleku kokosowym- Post z dnia 01.03.2015:

Krewetki w mleku kokosowym

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.