Krewetki z brokułami w sosie na bazie mascarpone

IMG_20160320_182923

IMG_20160320_182735

Składniki:

450 g krewetek obranych gotowanych

2 cebule

4 ząbki czosnku pokrojone w plastry

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżki sosu sojowego

azjatycka mieszanka przypraw-  Livity azjatico sel du chef

sól morska, pieprz świeżo mielony- u mnie syczuański z płatkami chilli

4 łyżki masła

oliwa z oliwek

posiekana natka zielonej pietruszki

1 opakowanie mrożonych brokułów

1 opakowanie serka mascarpone

1 duża śmietana 12%

makaron tagliatelle

Krewetki posypujemy świeżo mielonym pieprzem, azjatycką mieszanką przypraw, lekko polewamy je oliwą z oliwek, dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę i całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową; wkładamy na lodówki na min. godzinę.

Na rozgrzanym maśle przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy sos sojowy, a następnie dodajemy nasze krewetki, które w lodówce przeszły już przyprawami. Chwilę razem smażymy, a następnie wlewamy śmietanę wymieszaną starannie z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki.

W międzyczasie jednocześnie gotujemy na parze brokuły.

Ugotowane tagliatelle podajemy razem z brokułami i krewetkowo- aksamitnym śmietanowo- serowym sosem. Pycha na całego!!!

 

 

Oto krewetkowe wariacje na moim blogu:

1. Krewetki w porowo-imbirowym klimacie- Post z dnia 14.11.2014:

Krewetki w porowo-imbirowym klimacie

2. Krewetki tygrysie z warzywami- Post z dnia 07.11.2014:

Krewetki tygrysie z warzywami

3. Krewetki argentyńskie- Post z dnia 27.10.2014:

Krewetki argentyńskie

4. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 12.11.2014:

Krewetki argentyńskie

5. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 06.11.2014:

Tagliatelle z krewetkami

6. Krewetkowa delicja- Post z dnia 30.11.2014:

Krewetkowa delicja

7. Krewetki w mleku kokosowym- Post z dnia 01.03.2015:

Krewetki w mleku kokosowym

8. Krewetkowo po japońsku- Post z dnia 12.03.2016:

Krewetkowo po japońsku

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.