Krewetki w mleku kokosowym

IMG_20150301_194324

IMG_20150301_194438

IMG_20150228_123638

IMG_20150301_202910

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Dziś krewetki w pysznej, kremowej, delikatnej, lekko kokosowej odsłonie… Zapraszam!

Składniki:

krewetki argentyńskie czerwone surowe- 40 dag

2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej Vitasia China Lidl- pasta z trawy cytrynowej jest popularna w kuchni azjatyckiej; jej lekko cytrynowy posmak i orzeźwiający aromat imbiru doskonale podkreślają i uzupełniają smak kurczaka, czy krewetek/ owoców morza.

makaron tagliatelle (u mnie Primo Gusto „Melissa”- 100% Durum)

2 łyżki sosu sojowego

1 puszka mleczka kokosowego- 400ml (u mnie TaoTao)

2 papryki pomarańczowe lub czerwone

1 papryka zielona

1 cebula

można dodać dodatkowo 1 cukinię pokrojoną w półplasterki

sezam prażony (sezam prażony na suchej patelni)

1 łyżka masła

oliwa z oliwek (u mnie oliwa z rozmarynem)

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

u mnie dodatkowo suszone plastry czosnku- oczywiście nie są niezbędne

pieprz świeżo mielony (u mnie syczuański z płatkami chilli)

1 łyżeczka cukru

posiekana natka zielonej pietruszki

1 lampka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego

pomidorki koktajlowe- u mnie pomidorki hiszpańskie – kroimy je wzdłuż na pół

Zaczynamy od ugotowania krewetek. Do gotującej się wody wrzucamy rozmrożone krewetki argentyńskie i gotujemy je 4 minuty (są wyjątkowo duże) aż nam się ładnie zróżowieją. Krewetki odcedzamy i obieramy pozostawiając obrany odwłok z ogonkiem. Ważny jest czas gotowania krewetek, przegotowane staną się twardawe lub gumiaste.

Następnie obrane krewetki posypujemy świeżo mielonym pieprzem, lekko polewamy oliwą z oliwek (z rozmarynem), „nacieramy” 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę; dodałam także parę listków melisy i całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową- widoczne na fotce; wkładamy na lodówki na min. godzinę. Czym dłużej tym lepiej- krewetki wspaniale przejdą czosnkowym aromatem.

Na rozgrzanym maśle z niewielką domieszką oliwy przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodałam także łyżkę suszonych plasterków czosnku i 2 łyżki sosu sojowego. Następnie dokładamy na patelnię pokrojone w plasterki papryki (i cukinię,  jeśli nią dysponujemy; w moich osiedlowych sklepikach była wówczas niestety niedostępna). Wlewamy białe wino i gotujemy parę minut aż warzywa zmiękną, a alkohol odparuje. Dodajemy łyżeczkę cukru  i pastę z trawy cytrynowej. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pomidorki koktajlowe i zieloną pietruszkę.

Ugotowane i obrane (czekające w lodówce, zamarynowane) krewetki dodajemy do naszego sosu, wszystko razem gotujemy 2 minuty i tak przyrządzonym krewetkowym sosem polewamy ugotowany, ciepły makaron tagliatelle.

Danie podajemy posypane natką zielonej pietruszki i prażonym sezamem.

 

Na blogu także następujące krewetkowe inspiracje:

1. Krewetki tygrysie z warzywami- Post z dnia 07.11.2014:

Krewetki tygrysie z warzywami

 

2. Krewetki argentyńskie- Post z dnia 27.10.2014:

Krewetki argentyńskie

 

3. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 12.11.2014:

Tagliatelle z krewetkami

 

4. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 06.11.2014:

Tagliatelle z krewetkami

 

5. Zapiekane muszle w pomidorach (z krewetkami)- Post z dnia 01.11.2014:

Zapiekane muszle w pomidorach

 

6. Krewetkowa delicja- Post z dnia 30.11.2014:

Krewetkowa delicja

 

7. Krewetki w porowo-imbirowym klimacie- Post z dnia 14.11.2014:

Krewetki w porowo-imbirowym klimacie

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.