Krewetki teryiaki, puree z bobu i chipsy z boczku

IMG_20160626_164925

IMG_20160626_165135

Krewetki teryiaki:

Krewetki posypujemy świeżo mielonym pieprzem, solą morską, lekko polewamy je oliwą z oliwek, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę i całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową; wkładamy do lodówki na min. godzinę.

Na rozgrzanym maśle przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę zielonej pietruszki, a następnie dodajemy nasze krewetki, które w lodówce przeszły już przyprawami. Chwilę razem smażymy. Dodajemy łyżkę sosu teryiaki, delikatnie mieszamy i gotowe!

Chipsy z boczku:

Bardzo cienkie plastry boczku rozkładamy (każdy plaster pojedynczo) na blaszce na papierze do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na dosłownie parę minut (3-5 minut)- obserwujemy aż się tłuszcz wytopi i uzyskamy piękne, skwierczące chipsy „boczkowe”.

Puree z bobu:

Bób (1kg) gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pozostawiamy do wystudzenia, obieramy. W międzyczasie gotujemy trzy ziemniaki. Obrany bób przesmażamy na maśle i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Całość tłuczemy tłuczkiem. Możemy dodać posiekany koperek i odrobinę świeżo mielonego pieprzu.

Podajemy cudowną kompozycję smaków!

Oto krewetkowe wariacje na moim blogu:

1. Krewetki w porowo-imbirowym klimacie- Post z dnia 14.11.2014:

Krewetki w porowo-imbirowym klimacie

2. Krewetki tygrysie z warzywami- Post z dnia 07.11.2014:

Krewetki tygrysie z warzywami

3. Krewetki argentyńskie- Post z dnia 27.10.2014:

Krewetki argentyńskie

4. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 12.11.2014:

Krewetki argentyńskie

5. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 06.11.2014:

Tagliatelle z krewetkami

6. Krewetkowa delicja- Post z dnia 30.11.2014:

Krewetkowa delicja

7. Krewetki w mleku kokosowym- Post z dnia 01.03.2015:

Krewetki w mleku kokosowym

8. Krewetkowo po japońsku- Post z dnia 12.03.2016:

Krewetkowo po japońsku

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Krewetki teryiaki, puree z bobu i chipsy z boczku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.