Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką z jabłkami

IMG_20160904_195300

IMG_20160904_195354

dav

 

W deszczowy dzień rozgrzewającą, aromatyczna, pyszna zupa- krem… o smaku ziemniaków z ogniska:) Inspiracją dla mnie był kulinarny program Pana Andrzeja Polana. 

Składniki:

2 l rosołu/ bulionu – u mnie rosół gotowany na kurczaku zagrodowym

ziemniaki- ok. 7 sztuk

1 duża cebula pokrojona w krążki

serek mascarpone

1 łyżka cząbru

posiekany drobno szczypiorek

 

2 krupnioki

2 jabłka

2 cebule

Ziemniaki obieramy- specjalnie obieramy dość grubą skórkę. Skórki z ziemniaków razem z krążkami cebuli układamy na blaszce na papierze do pieczenia lub na folii aluminiowej, lekko solimy, skrapiamy olejem i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni do zarumienienia.

Do rosołu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Do zupy dodajemy cząber i upieczone, rumiane skórki z ziemniaków i pieczone krążki cebuli. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy serek mascarpone.

Osobno na patelni podsmażamy cebulę z jabłkami z kaszanką/ krupniokiem doprawione na ostro pieprzem świeżo mielonym kolorowym.

Na talerzu zalewamy kaszankę naszą zupą- krem i całość posypujemy szczypiorkiem.

Jeśli ktoś nie przepada za kaszanką, zupę możemy podawać z wędzonym łososiem, z pokrojono drobno szynką parmeńską lub z chipsami z wędzonego boczku.

Smacznego!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.