Kotlety jagnięce z porzeczkowym sosem

IMG_20150722_205807.1

IMG_20150722_210112.1

IMG_20150722_205955.1

Dziś serwuję jagnięcinę w towarzystwie sezonowych owoców- czerwonych porzeczek!

Składniki:

4 kotlety jagnięce

2 łyżki oliwy z oliwek

gałązki rozmarynu

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sól morska, pieprz świeżo mielony kolorowy, papryka czerwona słodka mielona

masło (klarowane) do smażenia (*)- 2 łyżki

Najpierw należy przygotować marynatę. W tym celu oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem i listkami świeżym rozmarynem. Marynatą starannie nacieramy nasze kotlety jagnięce; kotlety doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i papryką czerwoną słodką mieloną.  Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w aluminiową folię i wsadzamy do lodówki na 3-4 godziny (oczywiście im dłużej, tym lepiej- mięso całkowicie przejdzie ziołami i czosnkiem).

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy, a następnie klarujemy masło (tzn. łyżką zbieramy delikatnie białą piankę białkową, która się pojawi na powierzchni rozpuszczonego masła, a następnie płynny żółty tłuszcz „właściwy” bardzo powoli (żeby nie zleciała przy tym także warstwa białkowa, która zebrała się na samym dnie) zlewamy na następną patelnię, na której będziemy już ostatecznie smażyć jagnięcinę.

(*) Instrukcja samodzielnego klarowania masła w poniższym poście z 29.10.2014:

Pulpeciki cielęce z mięta w pomidorowym sosie

Na rozgrzanym klarownym maśle układamy kotlety jagnięce. Przed smażeniem solimy kotlety jagnięce. Jagnięcinę smażymy z obu stron do zarumienienia.

Sos porzeczkowy:

0,5 kg czerwonych porzeczek

0,5 szklanki wody

1 łyżka masła zimnego

listki świeżej mięty

ewentualnie odrobina miodu lub brązowego cukru do smaku

Porzeczki myjemy, oddzielamy od gałązek i zalewamy wodą. Gotujemy parę minut aż owoce zmiękną, możemy przetrzeć całość na sicie, żeby uzyskać jednolity sos,  ale ja lubię wyczuwalne pestki z owoców:) na koniec gotowania dodajemy zimne masło w celu zagęszczenia sosu.   Jeśli istnieje potrzeba sos dosładzamy miodem lub brązowym cukrem.

Dodajemy listki świeżej mięty i pyszny sos mamy gotowy!

Jagnięcina na blogu:

1. Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku- Post z dnia 01.11.2014:

Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku

2. Kotlety jagnięce w winno-miodowym sosie- Post z dnia 01.11.2014:

Kotlety jagnięce w winno-miodowym sosie

3. Comber jagnięcy w winnym sosie z granatem- Post z dnia 10.11.2014:

Comber jagnięcy w winnym sosie z granatem

4. Jagnięcina z miętą i tymiankiem- Post z dnia 10.11.2014:

Jagnięcina z miętą i tymiankiem

5. Kotlety jagnięce z kalafiorowym puree z pomidorowo-miodowym sosem- Post z dnia 09.12.2014:

Kotlety jagnięce z kalafiorowym puree z pomidorowo-miodowym sosem

6. Jagnięcina z miodowo-miętowym sosem/ sałatka z mango- Post z dnia 08.03.2015:

Jagnięcina z miętowo-miodowym sosem/ sałatka z mango

7. Kotlety jagnięce z truskawkowym sosem- Post z dnia 14.06.2015:

Kotlety jagnięce z truskawkowym sosem

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.