Kotlety jagnięce w winno-miodowym sosie

IMG_20141101_2118272014-10-30 08.06.12

Składniki:

8 kotletów jagnięcych

1 szklanka wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego

2 czerwone cebule

8 ząbków czosnku

rozmaryn

2 łyżki klarowanego masła (*)

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki miodu gryczanego

1  łyżka miodu jasnego – u mnie miód pszczeli tymiankowy

2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie

1 łyżka soku z cytryny

sól morska, pieprz czarny do smaku

Mięso przyprawiamy solą, czarnym pieprzem i rozmarynem. Rozgniatamy przez praskę 3 ząbki czosnku i wcieramy w mięso. Na rozgrzanym klarowanym maśle układamy nasze kotlety z combra jagnięcego. Smażymy bez przykrycia z obu stron do zarumienienia.

Kotlety zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnie wrzucamy czerwoną cebulę obraną i pokrojoną w ósemki i obranych pięć ząbków czosnku w całości. Lekko przesmażamy całość i dodajemy pół łyżeczki soli, 1 łyżkę rozmarynu, cytrynę, sos sojowy, miód, zielony pieprz i czerwone wino. Gotujemy chwilę, a gdy połączą się już wszystkie składniki dodajemy z powrotem nasze jagnięce kotlety. Dusimy je w sosie pod przykryciem 15-20 minut na małym ogniu/ mocy.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 15 minut.

Danie z klasą o niesamowitym smaku i aromacie.

Mój smak szczęścia, smak pięknych wspomnień z Karpacza…:))

(*) Instrukcja samodzielnego klarowania masła w poniższym poście z 29.10.2014:

Pulpeciki cielęce z mięta w pomidorowym sosie

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.