Kluski dyniowo-batatowe z cynamonem i z brzoskwiniami na maśle z rozmarynem

IMG_20150927_195650

IMG_20150927_195839

Składniki:

3 bataty

0,5 kg dyni

6-7 łyżek mąki

1 jajko

odrobina soli

1/2 łyżeczki cukru

Proporcje na ok. 40 sztuk.

Bataty i dynię obieramy i gotujemy do miękkości na parze. Studzimy, rozdrabniamy na papkę, dodajemy mąkę, jajko, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto łyżką, mieszamy aż uzyskamy lekko luźną konsystencję- jak na lane kluski. Kluski porcjami oddzielamy łyżką i wrzucamy na delikatnie osolony wrzątek. Gotujemy aż kluski wypłyną na wierzch. Podajemy je posypane cynamonem (polane masłem- najlepiej klarowanym z odrobiną brązowego cukru).

Brzoskwinie na maśle i z rozmarynem:

Brzoskwinie obieramy, kroimy w półksiężyce, podsmażamy na maśle z odrobiną cukru i rozmarynem.

Na blogu także, m.in.:

1. Batatowe frytki- Post z dnia 30.10.2014:

Bataty, batatowe frytki

 

2. Zupa dyniowa- POst z dnia 06.09.2015:

Bataty, batatowe frytki

 

3. Krem dyniowy na halloween- Post z dnia 31.10.2014:

Krem dyniowy w sam raz na halloween

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.