Karkówka z solnaki pieczona w niskiej temperaturze

IMG_20151214_225055

IMG_20151214_224909

Składniki:

1,5 kg karkówki

zioła prowansalskie i majeranek- po 3 łyżki

Solanka:

2 litry wody

5 ziaren ziela angielskiego

4 laurowe liście

3,5 łyżki soli

5 ząbków czosnku

Wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi zagotowujemy, solimy i pozostawiamy do wystudzenia.

Następnie dodajemy obrane ząbki czosnku. Wkładamy mięso do solanki i wstawiamy garnek pod przykryciem do lodówki na dobę. Co jakiś czas przekładamy mięso „do góry nogami”. Po upływie tego czasu wyciągamy karkówkę i starannie ją wycieramy ręcznikiem papierowym.  Dokładnie nacieramy ją ziołami – mieszanką ziół prowansalskich i majeranku. Wkładamy tak przygotowane mięso do naczynia żaroodpornego i pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni- termoobieg góra-dół i pieczemy karkówkę 4 godziny bez przykrycia. W połowie czasu pieczenia obracamy mięso na drugą stronę.

Pyszna, soczysta, aromatyczna!

 

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.