Kaczka pieczona w całości i uda gęsie z jabłkami z cynamonem

IMG_20170102_191954

Składniki:

1 kaczka (u mnie mrożona)

2 gęsie uda

sól,

sok z jednej limonki lub cytryny

majeranek

5 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę

2 jabłka

cynamon

Kaczkę rozmrażałam przez całą noc. Następnie natarłam wnętrze kaczki mieszanką czosnku i 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżeczkami majeranku.

Należy przygotować marynatę:

1,5 łyżeczki soli

1 łyżka majeranku

sok z cytryny

Tak przygotowaną marynatą nacieramy kaczkę (od zewnątrz) i gęsie uda. Zamykamy wszystko w naczyniu i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Pół godziny przed pieczeniem wyciągamy naczynie z lodówki, żeby się ociepliło, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni (termoobieg góra-dół) i wstawiamy do piekarnika- bez przykrycia. Po pół godziny pieczenia wlewamy szklankę gorącej wody, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, zamykamy naczynie i pieczemy mięso jeszcze 2 h.

Pół godziny przed końcem dodajemy do środka jabłka (wydrążone i przyprawione w środku cynamonem).

PYCHA! Mięso rozpływa się w ustach! Delicja na całego!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.