Jagnięcina z miętowo-miodowym sosem/ sałatka z mango

IMG_20150308_184348

IMG_20150308_184110

IMG_20150308_144133

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Składniki:

4 kotlety jagnięce

2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie oliwa z rozmarynem)

liście świeżej mięty

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sól morska, pieprz świeżo mielony (u mnie syczuański z płatkami chilli)

masło (klarowane) do smażenia (*)- 2 łyżki

 

Sos:

1 łyżka miodu jasnego

1 śmietanka 30%- (mała) 200 g

1 por- jasna część

1/2 lampki wina białego półwytrawnego lub wytrawnego

olej

 

Sałatka:

2 mango

natka zielonej pietruszki

olej z pestek winogron

 

Najpierw należy przygotować marynatę. W tym celu oliwę z oliwek (rozmarynową) mieszamy z czosnkiem i listkami świeżej mięty. Marynatą starannie nacieramy nasze kotlety jagnięce; kotlety doprawiamy świeżo mielonym pieprzem- u mnie syczuański z płatkami chilli.  Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w aluminiową folię i wsadzamy do lodówki na 3-4 godziny (oczywiście im dłużej, tym lepiej- mięso całkowicie przejdzie ziołami i czosnkiem)- widoczne na fotce.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy, a następnie klarujemy masło (tzn. łyżką zbieramy delikatnie białą piankę białkową, która się pojawi na powierzchni rozpuszczonego masła, a następnie płynny żółty tłuszcz „właściwy” bardzo powoli (żeby nie zleciała przy tym także warstwa białkowa, która zebrała się na samym dnie) zlewamy na następną patelnię, na której będziemy już ostatecznie smażyć jagnięcinę.

(*) Instrukcja samodzielnego klarowania masła w poniższym poście z 29.10.2014:

Pulpeciki cielęce z mięta w pomidorowym sosie

Na rozgrzanym klarownym maśle układamy kotlety jagnięce wyciągnięte z naszej bardzo aromatycznej marynaty (czosnek i mięte zsuwamy z mięsa do miseczki). Przed smażeniem solimy kotlety jagnięce. Jagnięcinę smażymy z obu stron do zarumienienia.

Jednocześnie na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy por pokrojony w talarki, lekko solimy i doprawiamy do smaku pieprzem (ewentualnie sosem sojowym) wlewamy wino i czosnek z miętą z naszej marynaty (odłożony z mięsa do miseczki). Całość chwilę gotujemy, wlewamy śmietankę i miód i w ten sposób mamy gotowy sos miętowo-miodowyktórym polewamy pięknie usmażone, rumiane kotlety jagnięce.

Sałatka z mango, które ze swoim słodko-pieprznym smakiem, jest idealnym dodatkiem do mięs  to w tym przypadku bardzo proste połączenie składników. Mieszamy ze sobą pokrojone, dojrzałe mango, natkę zielonej pietruszki i olej z pestek winogron. Wcześniej na blogu znajdziecie przepis na sałatkę z mango i chilli- poniżej na dole strony- link do przepisu.

Smacznego, pycha!

Jagnięcina na blogu:

1. Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku- Post z dnia 01.11.2014:

Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku

2. Kotlety jagnięce w winno-miodowym sosie- Post z dnia 01.11.2014:

Kotlety jagnięce w winno-miodowym sosie

3. Comber jagnięcy w winnym sosie z granatem- Post z dnia 10.11.2014:

Comber jagnięcy w winnym sosie z granatem

4. Jagnięcina z miętą i tymiankiem- Post z dnia 10.11.2014:

Jagnięcina z miętą i tymiankiem

 

5. Kotlety jagnięce z kalafiorowym puree z pomidorowo-miodowym sosem- Post z dnia 09.12.2014:

Kotlety jagnięce z kalafiorowym puree z pomidorowo-miodowym sosem

 

Sałatka z mango- Post z dnia 19.01.205:

Sałatka z mango i musztardowe puree (do rib-eye steak)

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.