Golonka pieczona z jabłkami

IMG_20160319_173602

IMG_20160319_173447

IMG_20160319_173347

IMG_20160319_145734

Składniki:

5 golonek

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren czarnego pieprzu

4 liście laurowe

3 duże marchewki

2 pietruszki

1 duży por

2 jabłka obrane i pokrojone w ćwiartki

Oczyszczone, umyte golonki zalewamy 2 litrami wody, dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Wodę doprawiamy solą (dość intensywnie, żeby mięso przeszło w środku). W takiej zalewie gotujemy golonki godzinę.

Następnie przygotowujemy marynatę do pieczenia golonki:

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej mielonej lub słodkiej wędzonej

1 łyżka oleju

odrobina soli i  czarnego pieprzu

Wszystkie składniki łączymy, starannie mieszamy, a następnie tak przyrządzoną marynatą polewamy nasze podgotowane wcześniej golonki ułożone w naczyniu żaroodpornym (razem z pokrojonymi w półplasterki ugotowanymi marchewkami i pietruszkami). Pomiędzy golonkami układamy jabłka.

Wlewamy bulion z gotowanych golonek- tyle, żeby przykryć pokrojone warzywa.

Golonki pieczemy bez przykrycia 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni (góra-dół termoobieg) od czasu do czasu regularnie je obracając i polewając bulionem z gotowanych golonek.

Smacznego! Rewelacja!

 

Golonki na blogu:

1. Golonki pieczone miodowo-musztardowe- Post z dnia 03.11.2014:

Golonki pieczone miodowo-musztardowe

2. Golonki miodowe bez kości- Post z dnia 27.10.2014:

Golonki miodowe bez kości

3. Golonka pieczona z marchewkami i porami- Post z dnia 19.04.2016:

Golonka pieczona z marchewkami i porami

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.