Figi karmelizowane, puree dyniowo- batatowe i stek z antrykotu

IMG_20151010_205028

IMG_20151010_204637

Dziś polecam świetnie skomponowany obiad: puree dyniowo-batatowe (*) (już wcześniej na blogu- Post z dnia 03.10.2015: http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/puree-batatowo-dyniowe/), stek z antrykotu z kością i karmelizowane figi w roli głównej- jesieni smak.

Składniki:

świeże figi- 10 sztuk

3 łyżki masła

2 łyżki cukru

liście świeżej mięty

Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, przesmażamy aż się zacznie karmelizować. Układamy na patelni połówki fig, smażymy je z obu stron.

Podamy z listkami świeżej mięty.

(*) Tym razem puree batatowo-dyniowe przyprawiłam dodatkowo mieszanką azjatyckich przypraw: solą himalajską różową, owocami goji, słodką papryką, trawą cytrynową, pieprzem kolorowym, imbirem i liśćmi kaffiru.

Tematycznie jesienny akcent- a mianowicie fotka z dzisiejszego spaceru po Wielkopolskim Parku Narodowym:

IMG_20151010_143505

 

Na blogu:

1. Puree batatowo-dyniowe- Post z dnia 03.10.2015:

Puree batatowo-dyniowe

2. Figi pieczone z kozim serem- Post z dnia 31.10.2014:

Figi pieczone z kozim serem

3. Figi z pokruszonymi chipsami z wędzonego boczku- Post z dnia 27.10.2014:

Figi z pokruszonymi chipsami z wędzonego boczku

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Figi karmelizowane, puree dyniowo- batatowe i stek z antrykotu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.