Faszerowane bakłażany zapiekane

2014-11-02 21.47.46

2014-11-02 21.48.43

2014-11-02 21.43.34

Dziś w mojej kuchni OBERŻYNA w roli głównej!:))

Bakłażany starannie myjemy, kroimy wzdłuż na pół  i lekko nacinamy miąższ nie uszkadzając przy tym skórki. Tak przygotowane bakłażany układamy na papierze do pieczenia, lekko solimy i oblewamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Następnie z upieczonych bakłażanów łyżką delikatnie wybieramy miąższ/ wnętrze (żeby nie przerwać skóry) i miąższ przekładamy do miseczki.

Do upieczonego miąższu bakłażana dodajemy to, co lubimy… Farsz wedle uznania.

U mnie w bakłażanie znalazło się wcześniej przesmażone z czosnkiem i cebulką mięso drobiowe (z indyka) mielone z pieczarkami (doprawione solą, pieprzem i tymiankiem). Możemy dodać do tego pomidory ze świeżą bazylią, a nawet ugotowany ryż, żeby farsz był bardziej syty. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku, nakładamy z powrotem do skórek bakłażanowych i tak przygotowane bakłażany posypujemy tartym żółtym serem.

Możemy pójść bardziej we włoskie klimaty i na naszych oberżynkach ułożyć plasterki mozzarelli.

Pieczemy 10 minut w 160 stopniach.

Smacznego!

Na fotce z pieczonymi bakłażanami widnieje również pieczona cebula. Gotowałam jednocześnie rosół, a pieczona cebula doskonale nada naszej zupie smaku i aromatu (rosół z mięsnymi klopsikami niebawem na blogu).  

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.