Comber jagnięcy w winnym sosie z granatem

SONY DSC

2014-11-10 22.10.50

 

2014-11-10 22.10.06

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

IMG_20141109_145537

 

IMG_20141109_145338

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Wcześniej na blogu jagnięce klimaty w poniższych postach:

1. Jagnięcina z miętą i tymiankiem- Post z dnia 10.11.2014:

Jagnięcina z miętą i tymiankiem

2. Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku- Post z dnia 01.11.2014:

Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku

3. Kotlety jagnięce w winno-miodowym sosie:

Kotlety jagnięce w winno-miodowym sosie

Składniki:

Comber jagnięcy z kością- około 500g

Marynata:

świeże liście mięty

gałązki świeżego tymianku

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

3 łyżki oliwa z oliwek

pieprz świeżo mielony kolorowy

sól morska

do smażenia- masło klarowane- tu instrukcja klarowania masła- Post z dnia 10.11.2014- Jagnięcina z miętą i tymiankiem:

Jagnięcina z miętą i tymiankiem

Sos winny:

1 duża cebula drobno posiekana

oliwa z oliwek (u mnie oliwa z oliwek z rozmarynem)

1 lampka wina czerwonego półwytrawnego

1 łyżka octu balsamicznego

odrobina cukru do smaku

sól, pieprz świeżo mielony

1 łyżka zimnego masła prosto z lodówki (to zagwarantuje nam lekkie zagęszczenie sosu)

Comber jagnięcy nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą (łączymy wyżej wymienione składniki- widoczne na fotce). Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz owinięty w folię aluminiową.

Jagnięcinę smażymy na klarowanym maśle ze wszystkich stron do zarumienienia.

W międzyczasie na rozgrzanej oliwie z rozmarynem przesmażamy drobno posiekaną cebulę (lekko posoloną i doprawioną pieprzem do smaku), dodajemy czerwone wino, redukujemy, dodajemy ocet balsamiczny, doprawiamy odrobiną cukru do smaku. Na koniec gotowania dodajemy łyżkę zimnego masła; to spowoduje lekkie zagęszczenie naszego sosu.

Zarumieniony comber jagnięcy (razem z zawartością patelni, na której go smażyliśmy, czyli z masłem, czosnkiem i ziołami)  wkładamy w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego do 75 stopni piekarnika (bez przykrycia, termoobieg góra-dół) na około 30-35 minut.

Comber jagnięcy, niezwykle aromatyczny, podałam z winnym sosem, z granatem i puree ziemniaczanym z przesmażonym masłem.

Puree ziemniaczane z przesmażonym masłem:

Rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy 2 łyżki mleka, odrobinę soli i gałki muszkatołowej. Całość dodajemy do rozgniecionych tłuczkiem, ugotowanych ziemniaków.

SMACZNEGO!

 

 

 

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.