Boczek „wolnopieczony”

IMG_20160312_220731

IMG_20160312_220816

IMG_20160312_220853

Składniki:

1,5 kg boczku surowego

marynata:

2 łyżki oleju

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżeczki majeranku

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki czerwonej papryki wędzonej suszonej

Składniki marynaty łączymy ze sobą, mieszamy i nacieramy nią mięso z obu stron. Mięso rolujemy, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do lodówki na parę godzin. Mięso układamy w naczyniu na niewielkiej ilości oleju i pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym: najpierw 15 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg góra-dół), następnie wlewamy 3/4 kubka gorącej wody i pieczemy nadal w zamkniętym naczyniu 3 godziny w temperaturze 150 stopni.

Boczek wolnopieczony wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno!

PYCHA!

Smaczne wędliny domowej roboty na moim blogu to m.in.:

1. Schab suszony domowej roboty- Post z dnia 20.12.2014:

Schab suszony domowej roboty

2. Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze- Post z dnia 14.12.2015:

Karkówka z solnaki pieczona w niskiej temperaturze

3. Szynka gotowana domowej roboty- Post z dnia 05.12.2015:

Szynka gotowana domowej roboty

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Boczek „wolnopieczony””

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.