Bigos

IMG_20141218_230711

Bigos- czyli świątecznie, aromatycznie…

Tajemnicą pysznego bigosu jest przede wszystkim połączenie białej kapusty z kapustą kiszoną w proporcji 1:3, czyli np. 3 kg kapusty kiszonej na 1 małą kilogramową główkę kapusty białej.

Kapusty gotujemy do miękkości z suszonymi śliwkami, kiełbaską najlepiej jałowcową, żeberkami, liśćmi laurowymi i oczywiście grzybami, które zapewnią niesamowity aromat!

Odpowiednio doprawiamy solą i pieprzem.

Drugim tajnym, wręcz sekretnym patentem i gwarantem odlotowego, niepowtarzalnego smaku świątecznego bigosu jest zagęszczenie kapusty bananami. Na podaną przeze mnie ilość proponuję około 2-3 rozdrobnione banany.

Po prostu niebo w gębie!:)

Świąteczne życzenia! 🙂

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

3 myśli na temat “Bigos”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.