Bambusowo na parze

IMG_20151219_200528

IMG_20151219_200207

IMG_20151219_200405

Gotowanie na parze jest naturalnym i zdrowym sposobem dla zachowania wartości odżywczych. Żywność gotowana w tym bambusowym zestawie (2- piętrowym) zachowuje pełnię smaku i aromatu oraz naturalny kolor.

Bambusowy parowar nadaje się do przyrządzania praktycznie wszystkich potraw. Uparować możemy np. dania z ryb i owoców morza, dania mięsne, warzywa, mrożonki, japońskie pierożki Shao mai, desery, kasze i ryż.

W celu uwydatnienia i urozmaicenia walorów smakowych i zapachowych naszych potraw możemy przed parowaniem dodać do wody trochę wytrawnego białego wina, soku z cytryny, zioła świeże lub suszone.

Ryby, drób i mięso należy przed gotowaniem na parze całkowicie rozmrozić. Warzywa można parować bez rozmrażania.

Warzywa (ze stekiem z rostbefu i pieczonymi ziemniakami) podałam polane olejem z orzechów włoskim posypane serem bryndzą.

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.