Pieczone połówki ziemniaków

IMG_20150106_202332

IMG_20150106_202629

SONY DSC

Dziś prezentuję przepis na pieczone ziemniaki, doskonały dodatek do mięs i warzyw.- U mnie w towarzystwie steka z polędwicy wołowej.

Całe ziemniaki w mundurkach (ze skórą), dobrze umyte, gotujemy w osolonej wodzie około 45 minut.

Odcedzamy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie kroimy ziemniaki wzdłuż na pół i nacinamy każdą połówkę ziemniaka w półplasterki nie nacinając do końca- widoczne na fotce.

Ziemniaki układamy na papierze do pieczenia na blaszce, polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy papryką mieloną czerwoną słodką i płatki suszonego czosnku lub bardzo cienkie plasterki świeżego czosnku wtykamy między ziemniaczane nacięcia. (Ziemniaki możemy posypać także ulubionymi ziołami: tymiankiem, czy rozmarynem)

Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika – termoobieg góra dół. Pieczemy je około 15-20 minut do zarumienienia.

Smacznego!

Na blogu także:

1. Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu- Post z dnia 31.10.2014:

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

2. Skórki ziemniaków pieczone z pieczarkami i boczkiem- Post z dnia 31.10.2014:

Skórki ziemniaków pieczone z pieczarkami i boczkiem

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Pieczone połówki ziemniaków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.