Tagliatelle z krewetkami

IMG_20141112_225716

 

Składniki:

krewetki (800g surowych krewetek tygrysich)- surowe tygrysie są zazwyczaj tańsze niż tygrysie gotowane (jeśli dysponujemy krewetkami gotowanymi, omijamy oczywiście ich wstępne gotowanie, jednak warto je także obrać)

2 młode cebule

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

1 łyżka soku z cytryny

odrobina cukru do smaku (1/2 łyżeczki)

3-4 łyżki sosu sojowego

oliwa z oliwek

1/2 szklanki białego wina półwytrawnego

drobno posiekana natka zielonej pietruszki

sól morska, pieprz świeżo mielony kolorowy

pomidorki koktajlowe (ok. 10 sztuk)

1 czerwona cebula drobno posiekana

rukola lub mieszanka rukoli z roszponką

tarty parmezan

Zaczynamy od przygotowania sałatki z rukoli z pomidorami i cebulą. Myjemy rukolę z roszponką i pomidory koktajlowe. Pomidory kroimy na pół albo w ćwiartki. Rukolę z roszponką i z pomidorami mieszamy z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Całość doprawiamy solą morską i pieprzem świeżo mielonym kolorowym.

Następnie do gotującej się wody wrzucamy krewetki tygrysie i gotujemy je 3 minuty aż nam ładnie zróżowieją. Krewetki odcedzamy i obieramy pozostawiając obrany odwłok z ogonkiem.

Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną młodą cebulkę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy sos sojowy, sok z cytryny, odrobinę cukru do smaku, dodajemy obrane krewetki, białe wino  i wszystko razem gotujemy już bez przykrycia, żeby wino mogło się swobodnie zredukować. Po paru minutach dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Krewetek nie możemy gotować zbyt długo, bo zrobią się zwyczajnie za twarde.

W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron tagliatelle.

Danie podajemy w następujący sposób: na ugotowanym makaronie tagliatelle układamy wcześniej przygotowaną sałatkę z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Posypujemy ją lekko tartym parmezanem i na makaron z sałatką układamy gorące, aromatyczne krewetki czosnkowo-winno- pietruszkowe… Całość polewamy sosem, który wytworzył się nam podczas podsmażania krewetek w winie…

Tak przyrządzone tagliatelle podajemy z lampką białego wina:)

Raj dla podniebienia!:)

Smacznego!

 

 

Na blogu także następujące krewetkowe inspiracje:

1. Krewetki tygrysie z warzywami- Post z dnia 07.11.2014:

Krewetki tygrysie z warzywami

2. Krewetki argentyńskie- Post z dnia 27.10.2014:

Krewetki argentyńskie

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.