Jagnięcina z miętą i tymiankiem

IMG_20141110_213838

IMG_20141110_213340

2014-11-09 19.41.02

 

Wcześnie na blogu prezentowałam przepis na kotlety jagnięce z sosem z octu balsamicznego z puree z zielonego groszku– Post z dnia 01.11.2014, zapraszam:

Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku

 

DziśJagnięcina z miętą i tymiankiem, zatem do dzieła!

 

Składniki:

4 kotlety jagnięce

4 łyżki oliwy z oliwek

liście świeżej mięty (zerwałam całą garść mięty)

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sok z połowy cytryny

starta skórka z połowy cytryny

1 łyżka rozmarynu (najlepiej łyżka świeżych listków; tu suszony rozmaryn)

gałązki świeżego tymianku

sól, pieprz świeżo mielony

masło (klarowane) do smażenia

 

Najpierw należy przygotować marynatę. W tym celu oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem, liśćmi świeżej mięty, z tymiankiem i rozmarynem, sokiem i startą skórką cytryny, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Marynatą starannie nacieramy nasze kotlety jagnięce, zawijamy je szczelnie w aluminiową folię i wsadzamy do lodówki na 3-4 godziny (oczywiście im dłużej, tym lepiej- mięso całkowicie przejdzie ziołami i czosnkiem)- widoczne na fotce.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy, a następnie klarujemy masło (tzn. łyżką zbieramy delikatnie białą piankę białkową, która się pojawi na powierzchni rozpuszczonego masła, a następnie płynny żółty tłuszcz „właściwy” bardzo powoli (żeby nie zleciała przy tym także warstwa białkowa, która zebrała się na samym dnie) zlewamy na następną patelnię, na której będziemy już ostatecznie smażyć jagnięcinę.

Na klarownym maśle układamy kotlety jagnięce wyciągnięte z naszej bardzo aromatycznej marynaty. Jagnięcinę smażymy z obu stron do zarumienienia.

Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i brokułami gotowanymi na parze.

Coś pysznego! Polecam, smacznego!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.