Kotlety jagnięce z truskawkowym sosem

IMG_20150614_203121

IMG_20150614_203345

Składniki:

4 kotlety jagnięce

2 łyżki oliwy z oliwek

liście świeżej mięty

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

sól morska, pieprz świeżo mielony kolorowy

masło (klarowane) do smażenia (*)- 2 łyżki

Najpierw należy przygotować marynatę. W tym celu oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem i listkami świeżej mięty. Marynatą starannie nacieramy nasze kotlety jagnięce; kotlety doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.  Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w aluminiową folię i wsadzamy do lodówki na 3-4 godziny (oczywiście im dłużej, tym lepiej- mięso całkowicie przejdzie ziołami i czosnkiem).

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy, a następnie klarujemy masło (tzn. łyżką zbieramy delikatnie białą piankę białkową, która się pojawi na powierzchni rozpuszczonego masła, a następnie płynny żółty tłuszcz „właściwy” bardzo powoli (żeby nie zleciała przy tym także warstwa białkowa, która zebrała się na samym dnie) zlewamy na następną patelnię, na której będziemy już ostatecznie smażyć jagnięcinę.

(*) Instrukcja samodzielnego klarowania masła w poniższym poście z 29.10.2014:

Pulpeciki cielęce z mięta w pomidorowym sosie

Na rozgrzanym klarownym maśle układamy kotlety jagnięce. Przed smażeniem solimy kotlety jagnięce. Jagnięcinę smażymy z obu stron do zarumienienia.

Sos truskawkowy:

0,5 kg truskawek

1 łyżka masła

listki świeżej mięty (zazwyczaj- tym razem ich nie dodałam, gdyż miętę zastosowałam do jagnięciny)

1 łyżka soku z cytryny (w celu zabezpieczenia koloru owoców)

1 łyżka octu balsamicznego

ewentualnie odrobina miodu lub brązowego cukru do smaku

możemy także doprawić świeżo mielonym pieprzem

Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy na połówki i wrzucamy na rozpuszczone na patelni masło. Polewam sokiem z cytryny, octem balsamicznym i przesmażamy aż nasz sos lekko zgęstnieje. Jeśli istnieje potrzeba dosładzamy miodem lub brązowym cukrem.

Pyszny sos mamy gotowy!

 

Sos truskawkowy na blogu- (piersi z kaczki z truskawkowym sosem)- Post z dnia 07.06.2015:

Sos truskawkowy (piersi z kaczki z truskawkowym sosem)

 

Jagnięcina na blogu:

1. Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku- Post z dnia 01.11.2014:

Kotlety jagnięce z sosem z octem balsamicznym z puree z zielonego groszku

2. Kotlety jagnięce w winno-miodowym sosie- Post z dnia 01.11.2014:

Kotlety jagnięce w winno-miodowym sosie

3. Comber jagnięcy w winnym sosie z granatem- Post z dnia 10.11.2014:

Comber jagnięcy w winnym sosie z granatem

4. Jagnięcina z miętą i tymiankiem- Post z dnia 10.11.2014:

Jagnięcina z miętą i tymiankiem

5. Kotlety jagnięce z kalafiorowym puree z pomidorowo-miodowym sosem- Post z dnia 09.12.2014:

Kotlety jagnięce z kalafiorowym puree z pomidorowo-miodowym sosem

6. Jagnięcina z miodowo-miętowym sosem/ sałatka z mango- Post z dnia 08.03.2015:

Jagnięcina z miętowo-miodowym sosem/ sałatka z mango

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

2 myśli na temat “Kotlety jagnięce z truskawkowym sosem”

  1. Super pomysł! Mega ciekawe połączenie, takiego jeszcze nie próbowaliśmy! 🙂 Jeżeli sos ma być np. do mięsa z grilla, to nie polecam go pakować do plastikowego opakowania: ocet balsamiczny z potrawy zareaguje z plastikiem. Warto o tym pamiętać zresztą podczas robienia czegokolwiek z octem jabłkowym: marynat itp. Najlepiej sosy/marynaty/ sałatki z octem jabłkowym przechowywac w naczyniach szklanych, ceramicznych czy kaminkowych. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.