Tagliatelle z krewetkami, omułkami i pietruszkowym pesto

IMG_20150427_213421

IMG_20150427_213222

20150426_154654

IMG_20150426_145753

Składniki:

krewetki mrożone surowe duże- u mnie opakowanie 500 g

omułki chilijskie mrożone

2 łyżki masła

lampka wina białego półwytrawnego

2 łyżki sosu sojowego

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

liście świeżej mięty

pęczek zielonej pietruszki

orzechy ziemne prażone bez soli

1 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka wody niegazowanej

łyżeczka soku  z cytryny lub limonki

makaron tagliatelle

1 łyżka oleju sezamowego

sól, pieprz świeżo mielony kolorowy

Jeśli dysponujemy surowymi krewetkami zaczynamy od ugotowania krewetek. Do gotującej się wody wrzucamy rozmrożone krewetki i gotujemy je 4-5 minuty (są wyjątkowo duże) aż nam się ładnie zróżowieją. Krewetki odcedzamy i obieramy pozostawiając obrany odwłok z ogonkiem. Ważny jest czas gotowania krewetek, przegotowane staną się twardawe lub gumiaste.

Następnie obrane krewetki posypujemy świeżo mielonym pieprzem, lekko polewamy oliwą z oliwek, „nacieramy” 3-4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę; dodajemy liście świeżej mięty i całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową- widoczne na fotce; wkładamy na lodówki na min. godzinę. Czym dłużej tym lepiej- krewetki wspaniale przejdą czosnkowym aromatem.

Pęczek zielonej pietruszki blendujemy razem z dwiema garściami orzeszków ziemnych prażonych (bez soli) z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek i łyżką wody niegazowanej. Nasze pietruszkowe pesto doprawiamy odrobiną soku z cytryny lub limonki, odrobiną soli i cukru do smaku…

Na rozgrzane masło wkładamy rozmrożone omułki chilijskie, 2 łyżki sosu sojowego i wlewamy lampkę białego wina. Gotujemy parę minut i dodajemy nasze krewetki razem z czosnkiem i listami mięty. Gotujemy aż alkohol odparuje. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli i cukru- w celu wydobycia smaków.

Ugotowany makaron tagliatelle mieszamy z pietruszkowym pesto, polewamy olejem sezamowym, a następnie naszym krewetkowo-omułkowo- maślano- winnym sosem.

PYCHA!

Na blogu także następujące krewetkowe inspiracje:

1. Krewetki tygrysie z warzywami- Post z dnia 07.11.2014:

Krewetki tygrysie z warzywami

2. Krewetki argentyńskie- Post z dnia 27.10.2014:

Krewetki argentyńskie

3. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 12.11.2014:

Tagliatelle z krewetkami

4. Tagliatelle z krewetkami- Post z dnia 06.11.2014:

Tagliatelle z krewetkami

5. Zapiekane muszle w pomidorach (z krewetkami)- Post z dnia 01.11.2014:

Zapiekane muszle w pomidorach

6. Krewetkowa delicja- Post z dnia 30.11.2014:

Krewetkowa delicja

7. Krewetki w porowo-imbirowym klimacie- Post z dnia 14.11.2014:

Krewetki w porowo-imbirowym klimacie

8. Krewetki w mleku kokosowym- Post z dnia 01.03.2015:

Krewetki w mleku kokosowym

9. Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowo-kokosowym- Post z dnia 07.03.2015:

Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowo-kokosowym

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.