Żurek na zakwasie z płatków owsianych


IMG_20150307_201202

 

Dziś przedstawiam i polecam wspaniałą, pyszną, zdrową, świąteczną zupę- wielkanocny żurek na zakwasie z płatków owsianych!

 

Składniki:

4 białe kiełbasy

25 dag boczku wędzonego

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego (4-5)

2 łyżki majeranku

3 ząbki czosnku

3 suszone prawdziwki

świeża włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, por, ćwiartka selera

12 szklanek wody (*)

4 szklanki zakwasu (*)

4 łyżki śmietany 12%

3 łyżki chrzanu

sól, pieprz, olej

 

zakwas:

40 dag płatków owsianych

4 ząbki czosnku

1 łyżka mąki

3,5 l ciepłej wody

 

jajka na twardo

gotowane ziemniaki

 

Zakwas należy przygotować z minimum trzydniowym wyprzedzeniem. Do płatków owsianych dodajemy mąkę, 4 ząbki czosnku i całość zalewamy ciepłą wodą. Garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. (Gotowy zakwas możemy przelać do słoika i wstawić do lodówki; może tak stać nawet 3 tygodnie).

Wędzony boczek podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Włoszczyznę (oczyszczoną, obraną) zalewamy 12 szklankami wody, dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, boczek i białą kiełbasę (jeśli mamy białą parzoną, możemy ją obrać ze skóry i pokroić w plastry), suszone grzyby i majeranek. Gotujemy około 20-30 minut do miękkości warzyw. (Ugotowane wyciągamy z zupy).

Zakwas przecedzamy przez sitko, odciskamy łyżką płatki owsiane, żeby wydobyć wszystko, co wartościowe. Zakwas dodajemy do gotującej się zupy, całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zagotowujemy zupę, dodajemy chrzan i na koniec zabielamy śmietaną.

(*) Proporcje: Aby żurek miał wyważony smak, istotne jest, żeby zastosować odpowiednie proporcje, czyli na 6 szklanek wywaru przypadają 2 szklanki zakwasu, proporcjonalnie zatem na 12 szklanek wywaru- 4 szklanki zakwasu.

Zupę podajemy z jajkami na twardo i ziemniakami.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>