Zupa szparagowa


IMG_20150510_205907

IMG_20150510_210504

Zupa łagodna, delikatna, wiosenna, pyszna!

Składniki:

3 pęczki zielonych szparagów

3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

3-4 dymki

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

bulion warzywny lub drobiowy (*) ugotowałam bulion na połówce kurczaka i włoszczyźnie- 2,5 l

mała śmietanka 30%

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i kroimy szparagi na mniejsze części. Szparagi i pokrojone dymki przesmażamy parę minut na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wybieramy cześć szparagowych kawałeczków, odkładamy- nimi udekorujemy zupę i będzie nam się je bardzo fajnie chrupało.

Resztę dodajemy do gotującego się bulionu razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i całość gotujemy ok. 20 minut, następnie blendujemy i zabielamy śmietanką.

Smacznego!

Na blogu- szparagowo:

1. Zielone szparagi i steki z rekina- Wiosna, ach to ty…- Post z dnia 21.04.2015:

http://smakiszczescia.pl/danie-glowne/zielone-szparagi-i-steki-z-rekina-wiosna-ach-to-ty/

2. Szparagi w szynce- 24.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/pasty-i-inne-frykasy/szparagi-w-szynce/


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>