Zupa porowo-ziemniaczana


IMG_20151117_213000

IMG_20151114_112533

Przedstawiam super propozycję na pyszną, rozgrzewającą zupę- porowo-ziemniaczaną. Wcześniej na blogu prezentowałam krem porowo- ziemniaczany- w ramach przypomnienia-

Krem porowo-ziemniaczany z pokruszonymi chipsami z wędzonego boczku- Post z dnia 04.01.2015:

http://smakiszczescia.pl/zupy/krem-porowo-ziemniaczany-z-pokruszonymi-chipsami-z-wedzonego-boczku/

Moja dzisiejsza propozycja jest lekko zmodyfikowana- zabieliłam zupę śmietanką i serkami topionymi – efekt fantastyczny!:) Polecam! 

Składniki:

3 pory

2 łyżki masła

3 ząbki czosnku

pieprz syczuański z płatkami chilli lub pieprz świeżo mielony kolorowy

1 łyżka sosu sojowego

10-12 ziemniaków

włoszczyzna: korzenie pietruszki, marchewki, seler

6 ziaren pieprzu

4 ziarna ziela angielskiego

4 liście laurowe

sól i odrobina cukru do smaku

śmietanka 30%

serek hochland śmietankowy (2 trójkąty)

cienkie plastry wędzonego boczku- u mnie boczek duński

natka zielonej pietruszki

Z plastrów wędzonego boczku przyrządzamy chipsy zgodnie z instrukcją, którą umieściłam w postach:

1. Figi z chipsami z wędzonego boczku- w kategorii: przystawka- Post z dnia 27.10.2014:

http://smakiszczescia.pl/przystawka/figi-z-pokruszonymi-chipsami-z-wedzonego-boczku/

2. Zupa-krem pietruszkowo-gruszkowy z chipsami z wędzonego boczku- Post z dnia 17.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/zupy/zupa-krem-pietruszkowo-gruszkowy/

Oto wskazówki:

Bardzo cienkie plastry boczku rozkładamy (każdy plaster pojedynczo) na blaszce na papierze do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na dosłownie parę minut (3-5 minut)- obserwujemy aż się tłuszcz wytopi i uzyskamy piękne, skwierczące chipsy „boczkowe”.

Wyciągamy blaszkę z piekarnika do wystudzenia. Wystudzone plastry boczku będziemy kruszyć potem w palcach posypując nimi danie- pycha!

Pory kroimy w plastry i przesmażamy na maśle doprawiając do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

W międzyczasie gotujemy rosół – u mnie gotowany na połówce kurczaka zagrodowego (ok.2,5-3 l).

Do rosołu (wyciągamy mięso i warzywa) dodajemy przesmażone pory i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku, a następnie blendujemy całość na gładki krem. Zupę zabielamy śmietanką i serkami topionymi.

Zupę podajemy posypaną pokruszonymi chipsami z wędzonego boczku i natką zielonej pietruszki.

Pycha! Smacznego!


2 thoughts on “Zupa porowo-ziemniaczana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>