Zupa meksykańska


IMG_20150912_211833.1

IMG_20150912_204920.1

Składniki:

2 l rosołu, bulionu (u mnie r0sół gotowany na 1/2 kurczaka i 4 wołowych pręgach)

4 ziemniaki,

1 puszka czerwonej fasoli,

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki

1 puszka kukurydzy

2 papryki ( u mnie żółta i czerwona)

20-30 dag dyni (opcjonalnie)

0,5 kg mięsa mielonego wołowego

2 cebule

1 łyżeczka kurkumy

chilli do smaku według uznania

2 łyżeczki majeranku

odrobina cukru, sól morska do smaku, pieprz świeżo mielony

3 ząbki czosnku

olej

Najpierw gotujemy rosół- Post z dnia 07.11.2014:

http://smakiszczescia.pl/zupy/rosol/

Na oleju smażymy posiekaną cebulę z czosnkiem i mielonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę i dynię kroimy w kostkę. Do ugotowanego rosołu dodajemy podsmażone mielone mięso (ja dodałam także pokrojone w kostkę wołowe pręgi z rosołu), paprykę, dynię, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy pomidory, kukurydzę i czerwoną fasolę. Gotujemy razem około 15 minut i doprawiamy do smaku solą, dodajemy majeranek, kurkumę i chilli.

Pyszna i rozgrzewająca!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>